FŐOLDAL SZILVIA NOX SHOP KONCERTEK SZILVA96

BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
KÓD

 
HÍREK

Best of NOX lemezkritika

A music.hu elkészítette a Best of NOX lemezkirtikáját.
A cikkben a korábbi albumokról is olvashattok rövidebb elemzéseket.

A népi-zenei, illetve a modern tánczene ötvözete már létezett a NOX előtt is, ám Szilvia bája és hiteles előadása, valamint Szabolcs szerzeményei mellett fontos szerepe volt Tamás táncművészetének is abban, hogy nem csak kérészéletű siker jellemezte a valóban ütős produkciót. A csúcson túl jelent meg e slágercsomag, mely egy ráadással megfejelve is hiányos.

Nyolc évet próbál összefoglalni a NOX válogatáslemeze, de a szimpla korong nem bír a feladattal. Hiába: a formáció 6 albuma, koncertlemeze, valamint karácsonyi EP-je arany és platinalemezek sorát hozta magával, no, meg egy ország szeretetét.

A trióként indult csapatból az Örökség című első lemezt követően kivált a korábban a Hip Hop Boyz-t erősítő Szűcsi, ám a taglétszám zsugorodása ellenére a NOX nem torpant meg, hanem még nagyobb lendületet vett! Az egy évvel későbbi Bűvölet túlszárnyalta a parádés bemutatkozást, a Százszor ölelj még című szerzeményt összesen több, mint egy évig játszották a rádiók, s a MAHASZ az Év Hazai Albumának választotta az anyagot! A formáció a gigantikus sikerre nem engedte rá új albumát, hanem köztes megoldásként egy hatdalos ünnepi korongot jelentetett meg 2004 karácsonyán – ami közel 30 ezer karácsonyfa alá került, így újabb platina státussal büszkélkedhettek Péter Szabó Szilviáék.

Mindezek után nem meglepő, hogy 2005-ben a NOX képviselhette Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben, ahol a döntőbe jutottak a Forogj, világ című dallal. A formáció a komoly nemzetközi megmérettetés mellett a hazai rajongókról sem feledkezett meg: a Ragyogásra keresztelt albumhoz azonos című turnét terveztek, mely országszerte komoly szakmai és közönségsikert hozott. Ráadásul a szemnek és fülnek is öröm produkció felvétele DVD-re került, ami a MAHASZ Top 20-as DVD-listájának első helyén végzett. Ugyanebben az évben a Legjobb együttesnek járó VIVA Comet díjat is megkapták.

Innen nincs tovább – gondolhatták rajongók és ellenlábasok egyaránt, ám mindkét csoport tévedett: az Örömvölgy szintén tarolt, amiért újabb dupla platina-elismerés kerülhetett a részvevők dicsőségfalára, amit a – saját sikerek sorát külföldi feldolgozásokkal színesítő, beszédes című – Csendes koncertalbum követett.

Bár a 2008-as Időntúl futurista borítójával és hangzásával kissé eltávolodott a korábban megszokottól, s a rádiók sem szavaztak bizalmat a korong dalainak, a rajongók kitartottak a NOX mellett, mely újabb platinalemezzel gazdagodott. Létszám tekintetében viszont újabb csökkenés történt: Nagy Tamás a munka és a család közül az utóbbit választva búcsút intet Szilviának, aki a 2009-es Most! című, az elektronikát háttérbe szorító, a népzenei gyökereket kidomborító, a diszkográfia legsikertelenebb albuma után Ausztráliába utazott – tanulni. Kétségtelenül szerencsésebb lett volna a csúcson abbahagyni, s a fiaskónak számító tavalyi nagylemez helyett egy Best of-fal előrukkolni.

Más kérdés, hogy a most megjelent válogatás nem csak időzítés tekintetében tökéletlen, de tartalmilag sincs azon a szinten, ami a NOX sikersorozatához méltó volna. S ezt már a négyoldalas, dalszövegek és fényképek nélküli borító is sugallja…

Félreértés ne essék: a bő 70 perces összeállítás időrendbe szedve kínál 17+1 szerzeményt, s az összes, egykor agyonjátszott dal közül nem hiányzik a Forogj világ, a Százszor ölelj még, a Csak játssz, az Ébredj fel!, a Szeretem és a Túl a varázshegyen sem. Viszont a 2002-es Hej, Dunáról és a 2009-es, az albumváltozat helyett a rádióknak szánt verzióban megszólaló Mások voltunk közötti időszakból olyan meghatározó darabokat nem találni, mint a Találj rám!, az Eskü, a Ragyogás, a Hazudtál… vagy a klippel is megtámogatott Árny és fény.
Apropó videók: a rajongók bizonyára örömmel fogadtak volna a tokban egy DVD-t is, mely a formáció összes klipjét tartalmazza, mondjuk néhány mp3-as remix, kiadatlan koncertfelvétel, illetve néhány NOX-sláger angol nyelvű verziójával kiegészülve. Esetleg utóbbiak – a fent felsorolt hiányokkal – megtölthettek volna még egy CD-t. Ilyen tartalomra bizonyára azok a rajongók is beneveztek volna, akiknek amúgy a teljes NOX-diszkográfia a polcán figyel.

Majdnem teljes összeállítás, ám a NOX által korábban felállított szintet figyelembe véve csak négyes fölét érdemel ez a csomag.

Tracklista:
1. Hej, Dunáról
2. Csillagok, csillagok…
3. Százszor ölelj…
4. Tűztánc
5. Ébredj fel!
6. Forogj világ
7. Csak játssz!
8. Túl a varázshegyen
9. Hol volt, hol nem
10. Szeretem
11. Nem lesz több tánc
12. Egy minden
13. Hiszed-e még?
14. Legyen
15. Még 1 perc
16. Ördögdal
17. Szomorú szívem
+
18. Mások voltunk

music.hu

 

2010.08.11. 00:10 Vissza a bloghoz
Még nincs hozzászólás.
 

A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human